Доводимо посуд до блиску

Перша порада особливо сподобається любителькам скляного та кришталевого посуду. Зазвичай така дуже гарно сяє на поличках, але вже після кількох використань втрачає свій шарм. Після миття посуду часто повертаються тьмяні і не такі ошатні кружки і вазочки.

Щоб посуд знову засяяв, достатньо додати до миючого засобу пару столових ложок 9-% оцту (у всіх сьогоднішніх хитрощах йдеться саме про нього). Після миття таким модернізованим засобом, скло та кришталь знову сяють дорожнечею!

Для чого важливо протирати оцтом дивани та замочувати в ньому рушники: 9 корисних застосувань оцтової кислоти

Відмінний засіб від іржі

Оцет – взагалі чудовий помічник під час прибирання ванної кімнати. Загальновідомо, що кулінарна кислота працює як дезінфікуючий засіб. Тому має сенс періодично протирати оцтом усі вологі місця, щоб не допустити появи цвілі та грибка.

Крім цієї властивості, кислота ще й здатна роз’їдати іржу. Господині потрібно просто забезпечити оцту та корозії досить тривалий контакт. Можна налити кислоту в целофановий пакетик і гумкою закріпити, а можна і просто змочити їм ганчірочку і так само помістити її на метал, що втратив блиск. За кілька годин прибираємо оцет і насолоджуємося чистотою!

Рятуємо печериці від потемніння

У кулінарії у популярної кислоти застосувань ціла купа, тому розповім тільки про те, що здається найвідомішим. А саме оцет дуже добре працює з печерицями. Якщо ви любите ці гриби, то, напевно, знаєте, як швидко вони темніють після нарізки або взагалі на відкритому повітрі.

Щоб вони довше зберегли свій гарний білий колір, достатньо просто правильно обробити гриби. Я промиваю їх оцтовим розчином. Пропорції прості: 2 столові ложки кислоти на літр води.

Після такого душу гриби вже не темніють і довгий час тішать око!

Секрет гарної замші

Вже досить тепло, так що я без мук совісті відправляю замшеві і подібні до них чобітки чекати осені в комору. Саме в цей час року я зазвичай переглядаю стан взуття і за потребою його чиню або купую нову (поза сезоном у магазинах повно знижок).

Замша – матеріал красивий, але дуже швидко втрачає м’якість та охайність. На щастя, повернути їх можна за копійки. Я змочую чисту ганчірочку оцтом, вичавлюю її (чим ретельніше, краще) і акуратно протираю чобітки. Після цієї простої операції вони як нові!

Боремося з ароматами затхлості

Якщо довго зберігати пластикові контейнери закритими, у них може оселитися неприємний затхлий аромат. Запах цей надовго в’їдається в пластик і охоче перебирається на все, що потім намагаєтеся в цей контейнер покласти. Відмити його простою посудною рідиною практично неможливо. Але й тут на допомогу приходить оцет.

Я лише протираю всю поверхню змоченої в оцті ганчірочці і сушу пластик. Після цієї елементарної дії неприємний запах зникає без сліду. Головне: добре просушити ємності, інакше їжі перейде не затхлість, але теж не найприємніший оцтовий аромат.

Для чого важливо протирати оцтом дивани та замочувати в ньому рушники: 9 корисних застосувань оцтової кислоти

Замочуємо гумові іграшки в оцті

А ось ця хитрість точно знадобиться молодим батькам та господарям домашніх вихованців. Гума, як і пластмаса, дуже добре вбирає всілякі запахи. А багато іграшок саме з неї і роблять. Щоб ваші діти та пухнасті улюбленці насолоджувалися іграми з чистим і несмердючим інвентарем, раджу вам запастися оцтом.

Я раз на кілька днів збираю всі гумові іграшки в тазик, заливаю їх теплою водою і туди додаю півсклянки оцту. Чекаю 10-15 хвилин, а потім надсилаю все сушитися. Неприємні запахи, бруд і, що особливо важливо, мікроби та друга зараза зникають без сліду!

Як урятувати одяг від плям вина?

Плями від червоного вина традиційно вважаються одними з найважчих. Деякі недосвідчені господині навіть вважають, що простіше забруднений цим алкоголем одяг викинути та купити нову, ніж віддратувати плями.

Насправді все не так страшно, якщо вдома у вас є трохи харчової соди та оцту. Спочатку розподіляємо по плямі кулінарний луг, а потім промокуємо її кислотою і відправляємо весь у пральну. Два доступні кошти не залишать від плями навіть спогадів.

Чистимо меблі популярною кислотою

Оцтом дуже зручно мити м’які меблі. Кислота робить її м’якшою та дезінфікує поверхні. Крім чистоти та дезінфекції, оцет відрізняється ще однією приємною якістю. Його запах не дуже подобається домашнім вихованцям. Тому після такого чищення вони точно не стануть точити об меблі свої кігтики. Щоправда, і спати на ній теж не будуть.

Своїх вихованців я привчаю до кігті, тому і очищати меблі люблю менш ароматним способом. Просто включаю функцію вологого прибирання на моєму пилососі та начищаю всі м’які меблі. Пара дезінфікує не гірше за оцет і ніяких запахів не залишає!

Для чого важливо протирати оцтом дивани та замочувати в ньому рушники: 9 корисних застосувань оцтової кислоти

Повертаємо кухонним рушникам м’якість

Кухонні рушники, на жаль, досить швидко втрачають свою чистоту та пухнастість. Вони часто використовуються замість прихватів та ганчірок, тому й не живуть довго. Однак і таким трудягам можна дати друге життя.

Для цього я просто замочую рушники в оцтовій кислоті на кілька годин, а потім відправляю їх у барабан пральної машинки. Кислота відразу і бруд відмиває, і краще за дорогі кондиціонери матеріал розм’якшує!

Ось так, здавалося б, найбанальніший оцет полегшує господаркам домашні турботи. Адже в когось він просто припадає пилом в дальньому кутку кухонного ящика.